
Ingrediente
1 kg Faina semialba de grau ecologic
600 ml apă călduță
1 linguriță rasă de zahăr brun
2 lingurițe de sare
50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
Pâine cu Făină Semialbă de Grâu
Mod de preparare
Pregătirea Aluatului
Se amesteca drojdia, zahărul È™i apa călduță. Se lasă 5 minute, după care se adaugă treptat peste făină, se amesteca bine, se adauga sarea, apoi se framanta cu robotul sau de mana. Aluatul nu trebuie frământat mult – 5 minute cu mâna sau la robot. Se lasă la dospit până se dublează, în jur de 30-40 de minute (în vas acoperit la temperatura camerei).
Modelarea
Pe o suprafață înfăinata se scoate aluatul È™i se întinde cu grijă sub forma unui dreptunghi de circa 25×35 cm. Se aplatizează uÈ™urel, cu mâna. Se împătură,apoi se rulează aluatul cât de strâns posibil, cu mâinile înfăinate. Se lasă la dospit 10-15 minute pe masă, timp în care se încinge cuptorul la 230° C căldură sus+jos+ventilaÈ›ie (treapta cea mai înalta atât la cuptoarele cu gaz). Pe fundul cuptorului aÈ™ezăm È™i o tăviță cu circa 500 ml apă fierbinte. Orice pâine se coace cu tăviÈ›a de apă pentru că aburii generaÈ›i menÈ›în coajă elastică È™i ajută la creÈ™terea pâinii în timpul coptului.
Se repetă operaÈ›iunea de impaturire È™i rulare, apoi aluatul se aseaza rulat intr-o forma de copt, pe hârtia de copt. Se crestează cu un cuÈ›it foarte bine ascuÈ›it sau cu o lama chiar înainte de a fi băgată la copt.
Coacerea
După crestare, pâinea se introduce în cuptorul preincins la 230° C (pe È™ina cea mai de jos). Pâinea nu se unge cu nimic È™i se coace la această temperatura mare (că orice pâine) timp de 20 de minute. După aceea se reduce temperatura la 180° C, se scoate tăviÈ›a cu apă (dacă nu s-a evaporat deja toată) È™i se coace pâinea pentru încă 30-35 de minute. Pentru a vedea dacă e coaptă: se ia pâinea cu mănuÈ™i groase sau cu un È™tergar de bucătărie È™i se ciocăneÈ™te la fund. Dacă sună „a gol” înseamnă că e coaptă.
