top of page
Paine faina integrala BIO

Pâine cu Făină  Integrală de Grâu/ Spelta/ Secară

Ingrediente

400 g făină integrală spelta/grau (sau 200 gr spelta integrală/grau + 200 gr secară integrală)

500 g făină semialba spelta/ semialba de grâu

650 ml apă

1 linguriță rasă de zahăr brun

2 lingurițe de sare

25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată

Mod de preparare

Pregătirea Aluatului

 

Se amestecă cele 400 g de făină integrală cu 400 ml apă È™i se lasă într-un vas acoperit 3-4 ore pe masă în bucătărie sau peste noapte în frigider. După trecerea acestei perioade se face un amestec din drojdie, zahăr È™i restul de apă călduță (250 ml). Se lasă 5 minute, după care se adaugă la aluatul cu făină integrală. Se amestecă bine È™i apoi se încorporează È™i făina albă È™i sarea, prin frământare. Aluatul nu trebuie frământat mult – 5 minute cu mâna sau la robot. Se lasă la dospit până se dublează, în jur de 30-40 de minute (în vas acoperit).

 

Modelarea

 

Pe o suprafață înfăinata se scoate aluatul È™i se întinde cu grijă sub forma unui dreptunghi de circa 25×35 cm. Se aplatizează uÈ™urel, cu mâna. Se împătură,apoi se rulează aluatul cât de strâns posibil, cu mâinile înfăinate. Se lasă la dospit 10-15 minute pe masă, timp în care se încinge cuptorul la 230° C căldură sus+jos+ventilaÈ›ie (treapta cea mai înalta atât la cuptoarele cu gaz). Pe fundul cuptorului aÈ™ezăm È™i o tăviță cu circa 500 ml apă fierbinte. Orice pâine se coace cu tăviÈ›a de apă pentru că aburii generaÈ›i menÈ›în coajă elastică È™i ajută la creÈ™terea pâinii în timpul coptului.

 

Se repetă operaÈ›iunea de impaturire È™i rulare, se rotunjeÈ™te pâinea cu mâinile pentru a avea formă de pituță frumoasă si se aÈ™ează direct în tavă, pe hârtia de copt, cu îmbinarea rezultată de la rulare dedesubt. Daca este prea moale pentru a fi rotunjit, aluatul se poate aseza rulat intr-o forma de copt, pe hârtia de copt. Se crestează cu un cuÈ›it foarte bine ascuÈ›it sau cu o lama chiar înainte de a fi băgată la copt.

 

Coacerea

 

După crestare, pâinea se introduce în cuptorul preincins la 230° C (pe È™ina cea mai de jos). Pâinea nu se unge cu nimic È™i se coace la această temperatura mare (că orice pâine) timp de 20 de minute. După aceea se reduce temperatura la 180° C, se scoate tăviÈ›a cu apă (dacă nu s-a evaporat deja toată) È™i se coace pâinea pentru încă 30-35 de minute. Pentru a vedea dacă e coaptă: se ia pâinea cu mănuÈ™i groase sau cu un È™tergar de bucătărie È™i se ciocăneÈ™te la fund. Dacă sună „a gol” înseamnă că e coaptă.

bottom of page